Презентація збірника наукових статей викладачів і студентів «Тарас Шевченко та його тексти: читання, інтерпретація, комеморація на межі ХІХ–ХХ століть»

     Розвідки, що увійшли до збірника, присвячені рецепції та репрезентації особистого образу Тараса Шевченка та його літературної спадщини у соціокультурних практиках кінця ХІХ – початку ХХ століть. Ідеться про читання Шевченкових творів як важливий засіб формування української національної ідентичності, а також про комеморативні заходи – відзначення Шевченкових роковин і спроби встановити у Києві пам’ятник митцеві.

     У статтях розглянуто, як сталася «канонізація» Тараса Шевченка, тобто яким чином концепти з Шевченкової біографії та з його текстів стали ледве чи не найважливішими складниками того «символічного капіталу», який використовувався для творення модерної української нації. Окрім того, продемонстровано, в який спосіб відбувалися спроби ревізії цього канону.

     У презентації збірника взяли участь автори статей – доценти кафедри історії України Марина Будзар, Олег Іванюк та Євген Ковальов, а також їхні співавторки – студентки Оксана Болдар, Юлія Топчій, Дар’я Ремінна та Поліна Іщенко. Вони розповіли студентам-першокурсникам про те, як виник задум створити збірник, якими є його концептуальні засади, які джерела й дослідницькі методи знадобилися, аби задум втілився у книгу.

     З вітальним словом до учасників презентації звернулися директорка Інституту філології проф. Ірина Руснак і завідувачка кафедри історії України проф. Оксана Салата, які відзначили наукову актуальність шевченкознавчої проблематики, а також звернули увагу на продуктивність навчання через дослідження – принципу, що став лейтмотивом освітнього процесу в нашому Університеті.

     Наприкінці зустрічі М. Будзар і Є. Ковальов ознайомили студентський загал з перспективами подальшої діяльності наукового гуртка «Новістика», що постав внаслідок роботи над збірником «Тарас Шевченко та його тексти…».

     Скачати презентацію

Обкладинка

Факультет у соціальних мережах