Міжнародна діяльність

Участь у програмах міжнародної академічної мобільності

     У зв’язку з воєнним станом та поширенням пандемії програми академічної мобільності студентів і викладачів було значно скорочено. Однак тенденції інтернаціоналізації проявились і на міжнародних конференціях у форматі онлайн, і в академічній мобільності.

     Професор кафедри філософії та релігієзнавства Шепетяк О.М. продовжив упродовж цього року розпочату з 01 вересня 2022 року програму академічної мобільності, яка ще триватиме до 29 лютого 2024 року на базі Бохумського Рур-університету в Німеччині. Бохумський Рур-університет подав ґрантову заявку на стипендію для науково-дослідного проєкту професора Олега Шепетяка до Фонду Олександра фон Гумбольдта. Цей проєкт переміг у конкурсі 01.09.2022 р.

     Доцентка кафедри історії України Гуменюк О.А. мала нагоду долучитись до індивідуального гранту, науково-дослідницького проєкту в рамках стипендіальної програми «POLONISTA 2022 – NAUKOWCY» від Польського національного агентства з питань академічного обміну (Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, NAWA) «Information policy of the Russian imperial authorities on the Congress Kingdom of Poland border areas population (1914–1915): regional dimension» (01 грудня 2022 р. - 30 вересня 2023 р.). Також Гуменюк О.А. реалізувала протягом вересня 2022 - липня 2023 стипендію Вишеградського Фонду Visegrad Scholarship Program Університет Миколая Коперніка в Торуні (Польща).

     На сьогодні доцент кафедри історії України Гуменюк О.А. реалізовує отриману в Польщі дослідницьку стипендію Центру Юліуша Мєрошевськего «Досліджуй в Польщі» з 01 жовтня 2023 по 31 січня 2024. Проєкт «Польща – осередок українських студентських корпорацій в 1920-1939 рр.» реалізується під керівництвом проф. Збігнєва Карпуса в Університеті Миколая Коперніка в Торуні. https://mieroszewski.pl/en/scholarships/research-scholarships/research-in-poland/2023

Викладач кафедри всесвітньої історії Відейко М.М. брала участь у програмі академічної мобільності в якості стажера з 28 травня по 03 червня 2023 р. в Університеті імені Адама Міцкевича (Познань, Польща).

     23 червня 2023 р. заступник декана з науково-методичної та навчальної роботи, доцент кафедри всесвітньої історії Завадський В.М. здобув індивідуальний грант «Migration, Forced Displacement аnd the Politics of Loss in Ukraine and Beyond» від «UK-Ukraine Twinning Initiatiave» Королівського Університету Белфасту (Сполучене Королевство Великої Британії та Північної Ірландії).

Участь в міжнародних наукових заходах, міжнародна наукова колаборація та закордонні стажування

     Професор кафедри історії України Відейко М.Ю. 13-21 березня 2023 р. брав участь у науковій конференції в Університеті імені Христіана Альберта (Кіль, Німеччина).

     Упродовж 08-12 травня 2023 р. проходило дослідження проблем гуманітарної безпеки в межах міжнародного стажування за програмою «Еразмус+» декана факультету, професора кафедри філософії та релігієзнавства Александрової О.С. та заступника декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи, професора кафедри всесвітньої історії Саган Г.В., професора кафедри політології та соціології Костюк Т.О. в Університеті імені Овідія (Констанца, Румунія).

     З 04 по 10 червня 2023 р. декан факультету професор кафедри філософії та релігієзнавства Александрова О.С. відвідала конференцію Європейської міграційної мережі Грузії (Тбілісі, Грузія)

     Декана факультету, професор кафедри філософії та релігієзнавства Александрова О.С. та доцент кафедри політології та соціології Пугач В.Г. долучились до участі в міжнародній конференції, яка відбувалась 18-25 червня 2023 р в Королівському університеті Белфасту (Сполучене Королевство Великої Британії та Північної Ірландії).

     Доцент кафедри всесвітньої історії Рій Г.Є. був задіяний у таких наукових міжнародних проєктах:

 проєкт IB22-017 «Вища освіта в Україні: зміни через війну», Фонд Конрада Аденауера, 2022-2023.

 проєкт «Science at Risk!», ГО «Куншт», квітень-листопад, 2023.

     Відбулось дослідження проблем гуманітарної безпеки з 03 по 08 липня 2023 р. в межах міжнародного стажування декана факультету, професора кафедри філософії та релігієзнавства Александрової О.С., завідувача кафедри історії України, професора Гедьо А.В. та професора кафедри всесвітньої історії Саган Г.В. в культурно-просвітницькому центрі «Медресе Сінан-паша» (Стамбул, Туреччина).

     З 29 липня по 06 серпня 2023 р. проходило міжнародне стажування доцента кафедри філософії та релігієзнавства Мартич Р.В. та професора кафедри всесвітньої історії Саган Г.В. в «Міжнародній ісламознавчій школі» (Стамбул, Туреччина).

     Професор кафедри історії України Відейко М.Ю. у період 22 серпня по 07 вересня 2023 р. брав участь в спільних дослідженнях Трипільської культури біля 40

с.Тринка (Республіка Молдова) в межах археологічної експедиції, яку організували Інститут культурної спадщини НАН Молдови та Університет імені Христіана Альберта (Кіль, Німеччина).

     Доцент кафедри всесвітньої історії Андрєєва С.С. брала участь у конференції «Переосмислюючи Україну та Європу: нові виклики для істориків» у межах заходів упродовж 13-19 вересня 2023 р. на базі Інституту історії Литви (Вільнюс, Литовська Республіка)

     У період з 20 по 25 листопада 2023 року професор кафедри історії України Відейко М.Ю. та викладач кафедри всесвітньої історії Відейко М.М. брали участь в міжнародній науковій конференції на тему: «Археологічна спадщина між Карпатами та Кавказом», яку організував Германський археологічний інститут (Ясси, Румунія).

     Міжнародне науково-дидактичне стажування у період з 04 по 09 грудня 2023 р пройшов завідувач кафедри всесвітньої історії, професор Срібняк І.В. на історичному факультеті Інституту історії і архівістики в Університеті Миколая Коперніка (Торунь, Польща).

     Доцент кафедри всесвітньої історії Гринь Д.К. бере участь в програмі навчально-наукового стажування в Українському вільному університеті (Мюнхен, Німеччина) з 01 листопада 2023 р. по 31 березня 2024 р. з метою підготовки дисертаційного дослідження на здобуття ступеня доктора філософії Українського вільного університету (УВУ) та продовження навчання в рамках докторантури за спеціальністю «Історія» на філософському факультеті УВУ.

Факультет у соціальних мережах