2023-2024 роки

     На честь одноголосного визнання парламентом Республіки Хорватії 28 червня 2023 р. Голодомор геноцидом українського народу професор кафедри Галини Саган підготувала розширену статтю «Внесок української діаспори Хорватії у визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні актом геноциду українського народу» ", яку видали у спецвипуску журналу "Слово Кобзаря".

     У статті відмічено титанічну роботу українців Хорватії, представників Посольства України в Республіці Хорватія, їхніх однодумців поміж хорватських політиків та інтелігенції, яка завершилася тим, що Парламент Хорватії визнав Голодомор примусовим голодом, який був навмисно організований комуністично-сталінським режимом в Україні у період з 1932 по 1933 роки.  Парламент рішуче засудив геноцидні акти тоталітарного режиму, які призвели до загибелі кількох мільйонів українців, висловився проти будь-які маніпуляції історичною пам'яттю та ревізіонізму, пов'язаним з Голодомором. Також із сумом згадав і вшанував усіх жертв Голодомору, висловив співчуття та солідарність з українським народом.

     У статті також зазначено, що повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році стало вагомими поштовхом у прискоренні прийняття Декларації хорватським Парламентом. Проте без зусиль українських активістів у діаспорі, які тривали понад п'ятнадцять років, офіційного визнання Республікою Хорватія Голодомору в Україні могло і не бути.

Sagan st

Факультет у соціальних мережах