Звіт з археологічної практики 2018

 

Влітку 2018 року, як і протягом п’ятнадцяти років, відбулась археологічна практика для студентів-істориків Історико-філософського факультету. Чотири тижні працювали у кількох місцях під керівництвом к.і.н., доцента кафедри історії України О. І. Боня. Вже впродовж трьох років, студенти-історики працювали у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику, у камеральній лабораторії Інституту археології Національної академії наук України та на Щекавицькій 46. Окрема невелика група з шести студентів працювала на новій унікальній пам’ятці на Київщині в с. Пугачівці — найбільшому за останні десять років могильнику та городищі балтів у Східній Європі. Цікавою і корисною була практика для студентів-істориків на опонімній пам’ятці Трипільської культури — поселенні у с. Трипілля на Київщині під керівництвом д.і.н. завідувача науково-дослідної лабораторії археології М. Ю. Відейка. Тепер студенти можуть з впевненістю сказати, що вони стали справжніми істориками.

Про результати практики студенти доповіли на звітній конференції з археологічної практики 26 вересня 2018 р.:

1. Петращук Софія, Колоша Єлизавета, Шкраб Анастасія: Робота у камеральній лабораторії Інституту археології НАН України у 2018 році.

2. Собчук Анастасія, Ладнюк Яна:Індивідуальні знахідки у камеральній лабораторії відділу археології Києва.

3. Скуміна Ірина, Орлик Христина:Археологічні дослідження на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

4. Сухарь Ірина, Шабранська Вікторія: Археологічні дослідження на території Митрополичого саду.

5. Коломієць Дмитро: Оборонна стіна ХІІ ст. у Митрополичому саду.

5. Журенко Ангеліна, Данильченко Анастасія: Археологічна практика 2018 року на вулиці Щекавицькій 46.

6. Хохлов Денис, Ткаченко Роман: Археологічні дослідження на могильнику і городищі балтів поблизу с. Півнівка.

З цікавістю послухали доповідь д.і.н. завідувача науково-дослідної лабораторії археології М. Ю. Відейка. про розкопки біля с. Трипілля на Київщині

Підвели риску під доповідями керівники від бази практики:

1) Бібіков Дмитро Валентинович (Інститут археології НАНУ): Дослідження на в. Щекавицькій 46 у 2018 р.

2) Зоценко Іван Володимирович (Інститут археології НАНУ): Археологічні дослідження у Київській області у 2018 р.

3)Махота Олена Олегівна (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник): “Археологічні дослідження у Митрополичому саду Києво-Печерської лаври у 2018 році”.

Про археологічні розкопки у Києво-Печерські лаврі доповіли студенти .

 

Факультет у соціальних мережах