Магістранти Історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка відвідали Верховну Раду України

 

18 квітня 2018 року, в День пам’яток історії та культури та Міжнародний день пам’яток і визначних місць, магістранти Історико-філософського факультету Київського університету імені Бориса Грінченка відвідали Верховну РадуУкраїни, де відбулися парламентські слухання «Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні».

Слухання відкрилазаступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.Основну доповідь зробив міністр культури України Євген Нищук. Він наголосив, що культура є мірилом захисту прав людини, й окупація Криму та війна на сході держави лише підтверджує це,адже «ворог прагне влучити в серце нації, знищити його ідентичність». За словами міністра, вже зараз потрібно вибудувати стратегію відновлення культурного шару українського простору та розгалужену систему правового регулювання. До списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО увійшли 6 об’єктів, розташованих на території України. Стан збереження багатьох пам’яток викликає значне занепокоєння, тільки 9% із 130 тис пам’яток мають затверджені зони охорони.

Голова підкомітету з питань охорони історико-культурної спадщини Комітету з питань культури і духовності Сергій Тарута у своїй доповіді акцентував увагу на ключовій ролі інтелектуального капіталу у державотворенні.

Учасники парламентських слухань у своїх виступах, котрі були присвячені таким темам як нерухома культура спадщина та рухома культура спадщина, нематеріальна культурна спадщина не лише аналізували поточну ситуацію у сфері охорони культурної спадщини, а й висловлювали конкретні експертні рекомендації, покликані поліпшити ситуацію у зазначеній сфері. Окремо було акцентовано увагу на проблемі охорони культурної спадщини тимчасово окупованих територій.Учасники слухань висловили низку пропозицій, у тому числі щодо ухвалення законів, спрямованих на приведення українського законодавства до міжнародних норм та стандартів, а також посилення відповідальності у сфері охорони культурної спадщини. 

А студенти-грінченківці отримали досвід роботи вищого законодавчого органу нашої держави.

 

Факультет у соціальних мережах