Історична реконструкція прийняття ІV Універсалу ЦР УНР

           На Історико-філософському факультеті студентами театру «Борисфен» було здійснено 20.02.2018 р. історичну реконструкцію засідання Центральної Ради УНР, на якій 100 років тому було прийнято ІV Універсал. Значимість цього документу в тому, що у ньому проголошувалася незалежність України.

Вперше в новітній історії український народ дійшов до найважливішого рішення - проголошення незалежної суверенної Української держави, остаточно розірвавши відносини з імперським центром і заклавши основи наступного державного будівництва. 3 проголошенням IV Універсалу автономізм і федералізм у складі Росії остаточно йде в минуле української суспільно-політичної думки. IV Універсал надав нового якісного статусу Українській державі; державна влада стала єдиною в межах своєї території, незалежною від інших держав. Українська Центральна Рада нарешті відкинула коливання і пішла на радикальне вирішення земельного питання - головного для країни, у якій переважало сільське населення. Український національний рух знову підтвердив свій демократичний характер: у найважчі для революції дні Центральна Рада продовжувала відстоювати демократичні свободи, права національних меншин. IV Універсал містив конституційні засади державного будівництва, став значним кроком на шляху побудови української державності.

На жаль, історичні рішення Української Центральної Ради були прийняті тоді, коли доля українського демократичного уряду була уже вирішена. Уроки Української національно-демократичною революції взагалі і діяльності Української Центральної Ради зокрема є дуже цінними для сучасної незалежної Україні.

Історична реконструкція була організована таким чином, що усі присутні у залі відчули себе учасниками засідання Центральної Ради. Артистам театру «Борисфен» вдалося передати дух і настрій початку 1918 р.

 

Автор

Доктор історичних наук, професор кафедри всесвітньої історії Саган Г.В.    

   

   


 

 

Факультет у соціальних мережах