Відвідання Центрального державного архіву зарубіжної україніки

3 жовтня 2017 р. студенти другого курсу спеціальності «дизайн» та «музичне мистецтво» разом із к.і.н., доцентом кафедри історії України Історико-філософського факультету Гуменюк Оленою Анатоліївною відвідали Центральний державний архів зарубіжної україніки (ЦДАЗУ). Екскурсія архівними, бібліотечними та музейними фондами архіву відбулась в рамках курсу «Історія української еміграції». Директор архіву – Мага Ірина Миколаївна ознайомила студентів з історією архівної справи в Україні, роботою ЦДАЗУ, його структурою, напрямами діяльності та фондами. Начальник відділу використання інформації документів – Горбунова Галина Анатоліївна на прикладі архівних та музейних документів розповіла студентам про українські студентські організації на еміграції, культурні заходи діаспорян, мистецькі колективи та їх діяльність за кордоном у ХХ ст. Особливий інтерес викликали стародруки, рідкісні та рукописні книги ХVI ст. із т.зв. «Пряшівської колекції».

Цього року ЦДАЗУ відзначає 10-річчя від дня створення. За ці роки архів сповна виконав, покладену на нього нелегку місію – збагачувати Національний архівний фонд документами української діаспори, зберігати, досліджувати та популяризувати історико-культурну спадщину світового українства. У ЦДАЗУ зберігаються документи середини ХVI – початку ХХІ ст. Історія ХХ ст. представлена документами української еміграції міжвоєнного, воєнного та повоєнного періодів. Серед них є документи Українського вільного університету в Празі, Української господарської академії в Подєбрадах, Українського наукового інституту в Берліні, Центрального союзу українського студентства, Державного центру Української Народної Республіки в екзилі тощо.

В рамках відзначення 10-ріяччя ЦДАЗУ на базі архіву заплановано провести ряд відкритих лекцій з тематики українського молодіжного руху на еміграції доцентом кафедри історії України Гуменюк Оленою Анатоліївною за участю студентів Київського університету імені Бориса Грінченка. А також передбачається підписання договору про співпрацю між Історико-філософським факультетом та Центральним державним архівом зарубіжної україніки.

Факультет у соціальних мережах