Звітна конференція з археологічної практики

 

Літом 2017 року, як і попередні літні місяці з 2004 року, відбулась археологічна практика для студентів-істориків. Після вивчення археології України, вони мали змогу на практиці не тільки зміцнити свої знання, а і набути практичних навичок. Після чотирьох тижнів наполегливої праці студенти могли з впевненістю стверджувати, що вони стали справжніми істориками і археологами.

Про свої здобутки студенти доповіли на  27 вересня. На неї були запрошені і студенти першого курсу. Для них це була корисна інформація, яка дала уявлення про їх майбутню практику.

Цього року частина студентів завдяки вже тривалій співпраці з Інститутом археології НАНУ, Вишгородським історико-культурним заповідником,  працювала у Вишгороді. Про це доповіли: Кирильчук Богдан, Прокопенко Дмитро, Коваленко Григорій “Поховання на розкопках у Вишгороді”; Петренко Дмитро, Кайстрюков Валерій “Середньовічна плінфа на розкопках у Вишгороді”.

Про археологічні розкопки у Києво-Печерські лаврі, які другий рік поспіль проходили у Митрополичому саду, також доповіли студенти. Із цікавістю слухали доповіді: Лісовенко Анастасії, Дишкант Анастасії “Аналіз будівельних матеріалів на розкопках у Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику”; Світлого Р. та Ковальчука М. “Опис палеозоологічної колекції”; Станішевської А. Та Степанчук А. “Використання пірофілітового сланцю в Давньоруський час”.

Цього липня практика у Вишгороді і Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику відбувалась під керівництвом к.і.н., доцента О.І. Боня і вперше під керівництвом д.і.н., завідувача науково-дослідної лабораторії археології М.Ю. Відейка проводились археологічні розвідки на Обухівщині. Про ці розвідки доповідали: Кучма Р. та Івашко Я. «Археологічні пам’ятки біля с. Шевченкове та в урочищі Травневий Яр»; Гаврілова Я. “Археологічні пам’ятки в урочищі Коломійців Яр біля с. Копачів й у районі с. Застугна”; Левченко В. “Владів Яр”.

Як і у 2014 та 2015 рр. у липні-серпні цього року у співробітництві з Товариством “Польща — Схід”, студент 2 курсу Костянтин Алексеєнко та співробітник і студент-заочник нашого університету Олександр Масаілов брали участь у міжнародній експедиції у Великопольсткому воєводстві. Вони поділились результатами розкопок та враженнями від кількох екскурсій у історичні міста Польської республіки.

Після цього виступили керівники від баз практики:

К. і. н. Тараненко Сергій Пантелійович (Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник), який високо оцінив старання студентів-грінченківців на розкопках у Митрополичому саду та вручив грамоти кращим студентам від імені керівництва заповідника. А також Бібіков Дмитро Валентинович (Інститут археології НАНУ, Вишгородський історико-культурний заповідник) подякував за наполегливу працю у Вишгороді. Про участь наших студентів у розкопках у Феофанії розповів Зоценко Іван Володимирович (Інститут археології НАНУ).

 

 

Факультет у соціальних мережах