Екскурсія до Національного музею «Меморіалу жертв Голодомору»

 

         20 квітня студенти третього курсу спеціальності «Історія» разом із к.і.н., доцентом кафедри історії України – Оленою Анатоліївною Гуменюк відвідали Національний музей «Меморіал жертв Голодомору».

         Меморіал жертв Голодомору зведений у 2008 – 2010 роках для увічнення пам'яті мільйонів людей, які загинули від штучно створеного у 1932 – 1933рр. керівництвом СРСР голоду, що став інструментом здійснення геноциду українського народу. Музей відкрито у 2009 р.

         Музей складається з меморіальної частини («Свіча пам'яті», скульптура дівчинки з колосками в руках «Гірка пам'ять дитинства» на площі «Жорна долі», янголи при вході до меморіалу, Алея «Чорні дошки») та Зали пам'яті, що фактично виконує функцію музею.

         Центральна частина меморіалу – Свіча пам'яті є символом незнищенності пам'яті українського народу про Голодомор. Заввишки свіча 30 метрів і орнаментована скляними хрестами різної величини, що символізують душі померлих від Голодомору.

         У Залі пам'яті представлені предмети домашнього вжитку селянства 20– 30-х років ХХ ст., зібрані у селах, що постраждали від Голодомору, 19 томів Національної Книги Пам'яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років.У Залі розташовані моноблоки, які наповнені архівними документами, фотографіями, свідченнями очевидців та картами проекту «Цифровий атлас Голодомору». В галереї експонуються тимчасові плакатні виставки, а також демонструються документальні фільми про Голодомор. Експозиція побудована таким чином, що дає можливість відвідувачам музею відчути атмосферу 1930-х років, а хаотично розміщені предмети вжитку відтворюють основні етапи колективізації.

          В рамках курсу «Основи музеєзнавства» для студентів провела екскурсію Наталія Олександрівна Ткачук – завідувач Науково-освітнього відділу, яка розповіла про культурно-освітні проекти музею, вказала на особливості експозиційної та виставкової роботи. Студенти мали змогу закріпити теоретичні знання на практиці та ознайомитись із прикладами музейної комунікації на базі «Меморіалу жертв Голодомору». Також Наталія Олександрівна наголосила на спеціальних освітніх програмах для школярів та студентів, головна мета яких полягає у збереженні пам’яті про жертв Голодомору серед широкого загалу.

 

Факультет у соціальних мережах