Екскурсія до будинку-музею Т.Г. Шевченка

 

7 березня 2017 р. «Історики» ІІ курсу відвідали літературно-меморіальний музей, присвячений Тарасу Шевченку, де представлений київський період його життя. Музей розміщений у будинку чиновника Івана Житницького, що споруджено 1835 р. на колишньому Козиному болоті (тепер пров. Шевченка, 8-а, ). Тут квартирував поет з весни 1846 до свого арешту — 5 квітня 1847 року.

     Літературно-меморіальний будинок-музей Тараса Шевченка, перший музей Кобзаря, створений 1928 року, з 1966 року - філія Державного музею Т. Г. Шевченка (нині - Національний музей Тараса Шевченка).

Після реставрації 1992-1995 рр. створено нову експозицію «Тарас  Шевченко в Києві», що існує з невеликими змінами й досьогодні. Сучасна експозиція  в повному обсязі розкриває тему перебування Т. Шевченка в Києві під час трьох його приїздів на батьківщину, насамперед проживання його в будинку 1846 року.

Фондова колекція музею складається з унікальних цінностей: меморіальних речей Т. Шевченка, його офортів, автографів, фотографій, першодруків  творів поета.  Представлені акварелі М.Сажина, унікальні гравюри краєвидів  Києва, світлини 19 століття, роботи видатних художників на шевченківську тематику, твори декоративно-прикладного мистецтва.

За спогадами сучасників відтворена кімната, в якій жив Тарас Шевченко. Особливу увагу в ній привертає робочий стіл поета, на якому представлені унікальні експонати: ручка, перо, чорнильниця, кавник,  баклажка Т.Шевченка, люлька, подарована поету М. Костомаровим.


 

 

 

Факультет у соціальних мережах