160 років від народження Василя Липківського (1864-1937)

     7 березня 2024 року минає 160 років від народження українського релігійного діяча, церковного реформатора, проповідника Василя Липківського (1864-1937).

Василь Липківський боровся за автокефалію українського православ'я, став творцем і першим митрополитом Київським і всієї України відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви.

     У 1919–1927 роках був останнім настоятелем та доглядачем «Софії Київської».

Академік Агатангел Кримський охарактеризував Липківського як «апостола українського релігійно-національного відродження».

За час митрополичого служіння Василь Липківський докладав надзвичайних зусиль до розбудови української православної церкви та спромігся перетворити її на впливовий фактор життя тогочасного українського суспільства. Він відвідав з особистими візитами понад 400 парафій, де зустрічався з вірними УАПЦ.

Також Василь Липківський здійснив численні переклади українською мовою богослужбової та релігійної літератури. Є автором «Історії Української церкви».

Василь Костянтинович Липківський водночас він був талановитим педагогом, публіцистом, письменником і перекладачем.

У віці 73 років Василь Липківський був розстріляний за вироком «трійки» НКВС. Точне місце поховання невідоме (на Лук'янівському цвинтарі в Києві встановлено символічний пам'ятний хрест).

     1989 року був реабілітований «за відсутністю складу злочину». ІІІ помісний Собор УАПЦ 27 листопада 1997 року канонізував Василя (Липківського) як святого в лику священномучеників.

Вшануймо пам’ять великої Людини, знаймо українських синів, без яких було б неможливим наше сьогодення.

lypk3 

lypk1 

lypk2

 

Факультет у соціальних мережах