Міжнародна онлайн-зустріч «Стій з Україною! Досвід виживання українських студентів під час російсько-української війни (2014-2023…)»

     wesdfsdf

     31 жовтня 2023 р. о 17:00 за київським часом (11:00 у Нью-Джерсі, США) відбулася онлайн-зустріч «Стій з Україною! Досвід виживання українських студентів під час російсько-української війни (2014-2023…)» між студентами та викладачами Сетон Холл Університету та Київського університету імені Бориса Грінченка. Міжнародна співпраця між двома університетами триває з 2008 р. і кафедра історії України Факультету суспільно-гуманітарних наук щороку організовує та проводить в межах цієї співпраці різні міжнародні заходи.

     Організаторами зустрічі виступили з української сторони доцент кафедри історії України Факультету суспільно-гуманітарних наук Київського університету імені Бориса Грінченка Ольга Тарасенко, а з американської – професор Сетон Холл Університету Джеймс К. Дейлі та завідувач кафедри історії Сетон Холл Університету Максим Матусевич.

     На зустрічі були присутні викладачі і студенти від шести факультетів Університету Грінченка: Факультету суспільно-гуманітарних наук, який організував і провів захід, Факультету права та міжнародних відносин, Факультету психології соціальної роботи та соціальної освіти, Факультету журналістики, Факультету романо-германських наук, Факультету здоров'я, фізичної культури та спорту.

     Від Факультету суспільно-гуманітарних наук у зустрічі взяли участь декан Олена Александрова, завідувач кафедри історії України Анна Гедьо, доценти кафедри історії України Ольга Тарасенко та Руслан Куцик, аспіранти Святослав Рублик та Дмитро Коломієць, магістри Поліна Деркач, Поліна Іщенко, Марина Галушко.

     Активну участь в заході взяли студенти Факультету права та міжнародних відносин на чолі з доцентами кафедри історії України Наталією Барановою і доцентом кафедри міжнародних відносин Тетяною Ілюк. 

     У зустрічі взяли участь студенти Приазовського державного технічного університету разом із заступником директора з виховної роботи Інституту сучасних технологій Ольгою Сараєвою, які поділилися своїми історіями виживання в Маріуполі та доланням жахливих викликів війни.

     У вітанні учасників декан Олена Александрова відзначила важливість подібних заходів, які допомагають краще зрозуміти, як виживає і долає виклики війни українська молодь, а також запропонувала урізноманітнити, поглибити та розширити форми міжнародної співпраці між обома   університетами.

     У своїх виступах українські студенти поділилися з американськими однолітками особистим досвідом виживання під час війни, доланням її жахливих наслідків та викликів, своєю активною волонтерською роботою задля перемоги України, а ще поділились своїми мріями та баченням майбутнього України. За допомогою презентацій та у форматі живого діалогу студенти розповіли про нашу країну, її ідентичність, прагнення і цінності українців, показали руйнівні наслідки російського вторгнення для таких українських міст як Київ, Маріуполь, Бердянськ, Донецьк, Каховка, Нова Каховка, Волноваха, Нікополь, Балаклея. Під час зустрічі українські студенти ознайомили американських колег з інформацією про Україну, поділилися власними історіями життя в умовах російської агресії та розповіли про особисті та суспільні трансформації в Україні.

     Американські слухачі з величезною емпатією сприйняли розповіді наших студентів про окуповані міста та території, зацікавились демонстрацією фотоподій та згадок із особистих архівів здобувачів, історіями українських студентів-Героїв, що поклали своє життя, захищаючи Україну.

     Професор Дейлі відзначив, що українські студенти продемонстрували мужність і стійкість перед обличчям зла, а сама зустріч надихнула його.

     «Кожен витратив багато часу, готуючи слайди та ділячись своїми історіями, …жодні новини та повідомлення в соціальних мережах не можуть зрівнятися з історіями, якими поділилися студенти», – зазначив професор Дейлі.

     Професор Матусевич подякував українським студентам та колегам за підготовлену й проведену зустріч, наголосив, що для американських студентів було дуже важливим досвідом почути історії своїх українських однолітків, які є чудовими, витривалими, сміливими. Він відзначив, що Україна має майбутнє також і завдяки цьому дивовижному молодому поколінню. Він запропонував невдовзі провести ще одну зустріч у тому ж складі та наголосив, що не бачить нічого більш важливого для гуманітарної та освітньої місії, ніж організація таких заходів.

Факультет у соціальних мережах