XII Всеукраїнська конференція «Київ і кияни у соціокультурному просторі України: місто під час війни»

     25 травня 2023 року відбулася XII Всеукраїнська конференція «Київ і кияни у соціокультурному просторі України: місто під час війни». Маючи власну історію та традиції (проводиться з 2012 року, кожен раз присвячується одній з концептуальних проблем історичної урбаністики), на цей раз конференція актуалізувала трагічно-героїчну ситуацію в Україні в історичному та сучасному аспектах у доповідях пленарного засідання і дискусійних панелей («Місто і війна: історичні аспекти» та «Міста України у вирі російсько-української війни: люди, події, наративи»).

     Співорганізаторами конференції, що курується Міністерством освіти і науки України, цього року виступили дві поважні інституції НАН України– Інститут історії України та Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського, а також Науково-дослідний інститут історичної урбаністики. У заході взяли участь дослідники з різних регіонів України – науково-педагогічні працівники, студенти і аспіранти, окрім Університету Грінченка, – Маріупольського державного університету, Бердянського державного педагогічного університету, Українського державного університету імені Михайла Драгоманова, Запорізького національного університету, Ужгородського національного університету, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, науковці Інституту історії НАН України, Київського науково-методичного центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури та заповідних територій. Хоча конференція має статус всеукраїнської, до неї долучилися вчені з Чеської, Латвійської, Естонської республік. З 49-ти доповідачів конференції – 16 докторів, професорів.

     Виступи пленарної та дискусійних панелей висвітлили проблему «місто під час війни» у низці концептуальних питань: місто і війна в історичних студіях; комунікативні практики міста в умовах війни; людські долі та стратегії виживання під час війни; урбаністичні комеморативні практики тощо.

Факультет у соціальних мережах