Відкрита лекція завідувачки кафедри Пояркової Т. К.

     24 квітня 2023 11.50-13.10 (3 пара) Пояркова Тетяна Костянтинівна  ‒ завідувачка кафедри політології та соціології ‒ провела відкриту лекцію на тему «Політичні технології постглобалізму» (Дисципліна «Аналітичні студії: Методи і технології в політиці». Тема 7. Особливості здійснення політичних технологій).

     Під час лекції було послідовно розглянуто питання появи нових наукових розробок, що призводять до змін у  сфері політичних технологій.

     Лекторка приділила увагу знаковим подіям у політиці, які стали можливими завдяки використанню надбань цифрової ери, а саме: 1) першій виборчій кампанії Б. Обами 2008 р.; 2) витоку електронних листів від Національного комітету Демократичної партії під час передвиборчих перегонів Г. Клінтон у 2016 р.; 3) відмові Д. Трампа визнати свою поразку у президентських перегонах 2020 р.; 4) спробам нейромережи Midjourne у березені 2023 р. змоделювати  політичну реальність у вигляді фото Папи Римського (що рекламує пуховики) та Д.Трампа (якого затримує поліція).

     Лекторці вдалося переконливо довести, що поширення впливу нейромереж призводить до трансформацій системних зв’язків та появі у подальшому (відповідно до принципу (закону) емерджентності) нових властивостей політичної системи, нехарактерних для окремих її елементів. Було висвітлено й перспективи використання мереж штучного інтелекту в політичній сфері, що засновуються на здатності нейромереж  вирішувати типові завдання (класифікації, передбачення, розпізнавання) та самостійно навчатися і розвиватися, будуючи свій досвід на помилках.

     Потрібно відзначити легкий лекторський стиль та заохочення студентів та колег до жвавого обговорення ймовірного майбутнього: цифрової демократії та інформаційного тоталітаризму.

пояркова

пояркова2

пояркова3

пояркова4

Факультет у соціальних мережах