Засідання кафедри 15 грудня 2021 року

     15 грудня 2021 р. на засіданні кафедри відбулося обговорення проєкту освітньої програми 052 «Політологія» для другого (магістерського) рівня вищої освіти. До обговорення долучилися студенти-політологи 4-го курсу Анастасія  Бабаджанова, Ілля Клименок, Ілля Миц, Максим Стрелюк та Аліса Мусієнко, а також староста групи студентів-політологів 3-го курсу Дмитро Стрілецький. Максим Стрелюк підтримав запропонований проєкт, відзначивши, що упродовж курсів з дисциплін «Аналітичні студії: політична експертиза» та «Аналітичні студії: методи і технології в політиці» студентів неодноразово опитували щодо уподобань відносно вибору дисциплін у майбутній магістратурі та зазначив щодо необхідності уточнення дисципліни «Неопатримоніалізм» відносно вказівки типу політичного режиму. Ілля Клименок висловив побажання розширити теоретичну складову підготовки за ОП, Аліса Мусієнко зазначила, що співвідношення теоретичного і прикладного в ОП є, на її погляд, оптимальним. Ілля Миц наголосив на такій перевазі проєкту як зосередженість на практичних складових роботи політтехнолога. Анастасія Бабаджанова вказала, що проєкт створює підгрунтя, аби замислитися щодо продовження навчання. Дмитро Стрілецький схвально відгукнувся про проєкт ОП та зауважив, що він провів опитування серед студентів групи, відповідно до результатів якого 40% здобувачів-бакалаврів 3-го року навчання планують продовжувати навчання у магістратурі КУБГ, 25% - ні, а 35% ще не визначились.

     До обговорення проєкту ОП долучилися представник зовнішніх стейкхолдерів: 1) академічної спільноти України професор, доктор політичних наук, провідний науковий співробітник відділу правових проблем політології Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України Володимир Павлович Горбатенко; 2) Є.П. Пивоваров – народний депутат ІХ скликання Верховної Ради України; 3) М.М. Полінчак – доктор політичних наук, професор, декан факультету Міжнародних економічних відносин Ужгородського Національного Університету.

     Спільним у виступах стейкхолдерів стало визнання: 1)  логічної й послідовної структури освітніх  компонентів, представлених в проєкті ОП; 2) необхідності доопрацювання запропонованого проєкту освітнього плану магістратури з урахуванням пропозицій конкурентів – надавачів освітніх послуг.

На підставі констатації запиту суспільства на фахові кваліфіковані кадри у сфері прикладної політології  (а саме – на експертів й аналітиків)  професор В.П. Горбатенко у цілому підтримав запропонований проєкт, вказав на його актуальність та сучасність. Зокрема, було запропоновано написати  посібник з прикладної політології на основі напрацювань Інституту держави і права імені В.М.Корецького НАН України.

     Було ухвалено: відправити на доопрацювання запропонований проєкт магістратури за спеціальністю 052 «Політологія» з подальшим оприлюдненням на сторінці кафедри.

kaf polit

Факультет у соціальних мережах