XIII Міжнародна конференція «Київ і кияни у соціокультурному просторі України: міська історія у наративах»

     24 травня 2024 року за програмою «Тижня науки – 2024» на Факультеті суспільно-гуманітарних наук відбулася XIII Міжнародна конференція «Київ і кияни у соціокультурному просторі України: міська історія у наративах». Започаткована 2011 року як Всеукраїнська, більше десятиріччя вона була майданчиком для комунікації вчених не лише Києва, але й інших міст України та, згодом, – європейських наукових інституцій. Це уможливило набуття нею міжнародного статусу цього року.

     Співорганізаторами конференції, що курується Міністерством освіти і науки України, стали Інститут історії України й Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, Науково-дослідний інститут історичної урбаністики, Інститут східноєвропейських досліджень Карлового університету (Чеська Республіка), Факультет історичних наук Університету Миколая Коперника (Торунь, Польська Республіка).

     У пленарному засіданні та у проблемних дискусіях взяли участь 77 доповідачів, серед яких і знані науковці (14 докторів, професорів), і дослідники-початківці. Вони представляли як вищі навчальні заклади та наукові установи різних регіонів України (окрім Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Інститут історії України НАН України, Інститут української археографії та джерелознавства імені М. С. Грушевського НАН України, Науково-дослідний інститут історичної урбаністики, Національну академію Служби безпеки України, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Національний заповідник «Києво-Печерська Лавра», Київський науково-методичний центр по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури та заповідних територій, Запорізький національний університет, Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Бердянський державний педагогічний університет, Маріупольський державний університет), так і зарубіжні інституції – Оксфордський університет (Велика Британія), Університетський коледж Дубліна (Ірландія), Карлов університет (Чехія), Ягелоннський університет (Польща), Латвійський університет, Музичну академію м. Барселуш (Португалія), громадські організації Швейцарії та Великої Британії (Асоціація Януша Корчака), США (KyivCamp). Особливе зацікавлення учасників викликали доповіді Грехема Фінлея (Graham Finlay), Ірландія, який розглянув роль еміграційних хвиль в історії Дубліна, та Панайотіса Ксенофонтоса (Оксфорд), котрий, окрім презентації спільного з професоркою Анною Гедьо виступу про трагедію греків Надазов’я за часів Голодомору 1932–1933 років, розповів про волонтерську діяльність у Харківській області, здійснювану ним та його співвітчизниками з моменту початку активної фази російсько-української війни, захопивши присутніх рівнем володіння українською мовою. 

     Виступи пленарної та п’яти дискусійних панелей було присвячено обговоренню шляхів осмислення урбаністичної теми в оповідях про місто в часі і просторі, зокрема рефлексії містян у мемуаристиці, щоденниках, епістолярії, белетристиці, осмислення текстів і контекстів міського урбаністичного наративу тощо.

Факультет у соціальних мережах