Положення про центр

ПОЛОЖЕННЯ

про Центр дослідження суспільства

кафедри філософії та релігієзнавства

Факультету суспільно-гуманітарних наук

Київського столичного університету імені Бориса Грінченка

1. Загальні положення

1.1. Центр дослідження суспільства є одним з базових Центрів компетентностей кафедри філософії та релігієзнавства Факультету суспільно-гуманітарних наук, створюється за наказом ректора Київського університету імені Бориса Грінченка (далі - Університет) і працює на засадах самоврядування.

1.2. Центр дослідження суспільства створюється з метою реалізації Нової освітньої стратегії Університету шляхом докорінної зміни якості підготовки фахівця – лідера, який відповідає потребам сучасного ринку праці, закріплення отриманих студентами теоретичних знань за обраною спеціальністю, формування самостійної, творчої та ініціативної особистості, набуття досвіду практичної роботи.

1.3. Діяльність Центру дослідження суспільства спрямована на підвищення престижу Університету, зміцнення та розвиток його матеріально-технічної бази.

1.4. Центр дослідження суспільства працює на базі  Факультету суспільно-гуманітарних наук за напрямом освітніх програм спеціальності 033 «Філософія».

1.5. Навчально-науково-практичне керівництво діяльністю Центру дослідження суспільства здійснюють закріплені за ним викладачі кафедри філософії та релігієзнавства.

1.6. Центр дослідження суспільства забезпечує проведення практичних занять студентів спеціальності «Філософія» та організовує виробничу практику студентів спеціальності «Філософія» у тісному контакті з відділом практики та студентським науковим товариством Університету.

1.7. Центр дослідження суспільства створюється як структурний підрозділ кафедри філософії та релігієзнавства і не є юридичною особою. Всі фінансові розрахунки Центр критичного мислення здійснює через розрахунковий рахунок Університету.

1.8. Центр дослідження суспільства розміщується за  місцезнаходженням Факультету суспільно-гуманітарних наук Університету та використовує його матеріально-технічну базу.


2. Цілі діяльності Центру дослідження суспільства

2.1. Центр дослідження суспільства створюється з метою практичної орієнтації освіти в галузі філософії з подальшим її широким доступом до працевлаштування, задля ефективної підготовки студентів із особливим інтересом до соціальної діяльності для подальшого вирішення інструментальних та загальнонаукових задач.

2.2. Діяльність Центру дослідження суспільства передбачає формування наступних компетентностей:

2.2.1. Загальні компетентності:

- Здатність розв’язувати задачі дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері філософії та гуманітаристики

- Вирішення комплексних проблем (розвиненість рефлексії)

- Когнітивна гнучкість (здатність до розширення наявних меж знань)

- Вміння виявляти, ставити та вирішувати проблеми

- Здатність до пошуку, оброблення та аналізу інформації з різних джерел

- Комунікаційна взаємодія (здатність до ефективної комунікаційної діяльності)

- Емоційний інтелект (здатність розуміти емоційні стани інших людей та формувати соціальні відносини)

- Орієнтація на високий результат (здатність формувати стратегії досягнення цілей)

- Здатність генерувати нові ідеї (креативність)

- Здатність працювати самостійно та в команді

2.2.2. Фахові компетентності:

- Здатність формулювати та аргументувати актуальні філософські ідеї, доказово й обґрунтовано викладати результати дослідження

- Здатність здійснювати аналіз, оцінку і прогнозування соціальних, політичних, економічних та культурних процесів із застосуванням фахових знань

- Здатність професійно проводити світоглядний аналіз та етико-ціннісну експертизу європейської та євроатлантичної інтеграції України на підставі принципу україноцентризму

- Філософська обізнаність (здатність розуміти та інтерпретувати знання в філософській галузі)

- Здатність використовувати історико-філософську спадщину в осмисленні та розв’язанні дослідницьких проблем

Здатність формулювати та аргументувати актуальні філософські ідеї, доказово й обґрунтовано викладати результати дослідження

Здатність обирати і застосовувати найбільш ефективну методологічну стратегію дослідження

Методологічна та герменевтико-текстологічна обізнаність (здатність поєднувати знання різних методів наукового та філософського дослідження)

Науково-гуманітарний горизонт мислення (здатність оцінювати об’єкти філософського знання)

Ефективна взаємодія у професійному середовищі

Навички в організаційно-управлінській діяльності

Практичне використання філософської освіченості (здатність до формування різних форм і методів соціально-філософського, політичного та релігієзнавчого пізнання)

3. Основні напрямки та форми діяльності Центру дослідження суспільства

3.1. Центр дослідження суспільства створюється за такими основними напрямками діяльності:

3.3.1. Забезпечення практичної реалізації навчального процесу спеціальності «Філософія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти

3.3.2. Забезпечення проходження виробничої (асистентської) практики спеціальності «Філософія» другого (магістерського) рівня вищої освіти в аспекті реалізації її наступних завдань:

 Відвідування практичних занять викладачів кафедри, формування методики викладання навчальних дисциплін;

 Проведення практичних занять відповідно до індивідуального завдання керівника практики;

 Аналіз роботи Центру дослідження суспільства з метою формування аналітичних висновків щодо вдосконалення подальших напрямів його діяльності.

3.2. У відповідності з напрямками діяльності Центр дослідження суспільства може  мати форму науково-практичної лабораторії з надання комплексу вищеназваних послуг в структурі кафедри філософії та релігієзнавства.

3.3. Центр дослідження суспільства може змінити форму діяльності в залежності від стадії існування та рівня розвитку підрозділу.

4. Взаємовідносини між Університетом та Центром дослідження суспільства

4.1. Університет:

-         визначає перспективні напрямки роботи Центру дослідження суспільства відповідно до освітнього профілю спеціальності «Філософія»;

-         забезпечує кваліфіковане керівництво професійною діяльністю Центру дослідження суспільства викладачами Університету чи запрошеними фахівцями;

-         виділяє приміщення для діяльності Центру дослідження суспільства та обладнує його відповідними матеріально-технічними засобами.

4.2. Центр дослідження суспільства як підрозділ Університету зобов'язаний:

-         реалізувати основні цілі Нової освітньої стратегії Університету;

-         діяти у межах Корпоративного кодексу Університету та нормативно-правових актів, що регулюють освітню діяльність в Україні;

-         забезпечувати дбайливе ставлення до майна Університету, що надане Центру критичного мислення  у користування.                              

Факультет у соціальних мережах