2 жовтня 2018 р. чотири групи студентів Інституту людини першого курсу спеціальностей Психологія, Практична психологія, Соціальна робота та Соціальна педагогіка та дві групи студентів Педагогічного інституту третього курсу спеціальності Початкова освіта разом із к.і.н., доцентом кафедри історії України, науковим керівником Студентського історичного гуртка «Енігма», Тарасенко О.О., відвідали Музей історичних коштовностей України.

Музей історичних коштовностей України, філію Національного музею історії України, було відкрито для відвідувачів у січні 1969 р. Більшу частину зібрання Музею складають матеріали археологічних досліджень. Вже понад 200 років археологи вивчають кургани – земляні споруди над похованнями. В них знаходять прикраси зброї, вуздечок, вбрання, ритуальних речей, які відбивають культуру кіммерійців, скіфів, сарматів. Ці племена владарювали на території сучасної України більш ніж тисячу років – з ІX ст. до н.е. до IV ст. н.е., – і відіграли значну роль у світовій історії. Центрами ювелірного виробництва на той час були переважно грецькі міста-колонії, засновані в Північному Причорномор’ї у VII-V ст. до н.е. Античні майстри виготовляли ювелірні прикраси й на замовлення місцевої знаті з урахуванням їх смаків. Великий розділ експозиції розповідає про епоху середньовіччя. Це історія багатьох племен і народів, що змінювали один одного в степовій зоні України з IV до XIV ст. У вітринах музею можна побачити коштовні оздоби, притаманні тюркомовним народам – гунам, аварам, печенігам, половцям, а також монголо-татарам. Неабиякий інтерес становлять вироби східнослов’янських ювелірів VI-VIII ст. та майстрів Київської Русі ІХ-ХІІІ ст. Значна частина зібрання Музею – вироби декоративно-ужиткового мистецтва XVI-XX ст.: твори українських, російських, середньоазіатських, закавказьких і західноєвропейських ювелірів. У музеї знаходиться унікальна колекція єврейського культового срібла початку XVIII – 20-х рр. XX ст. Крім того в музеї є й роботи сучасних українських майстрів-ювелірів.

 «Українська культура – неймовірно багата своєю історією. Починаючи зі стародавнього світу, наші пращури вміли робити справжню красу власноруч. З кожним новим століттям культура поповнювалася своїм виглядом, кількістю та якістю шедеврів. І на сьогодні, ми маємо чудову можливість повернутися в минуле та насолодитися історичними прикрасами, української культури ,відвідавши «Музеї історичних коштовностей України».  Я була вражена експонатами цього музею. В першу чергу, мене здивувало те, що історичні пам’ятки культури збереглися до нашого часу. Кожна прикраса має своє походження та історичну інформацію. Для прикладу: хто був її власником, в якому столітті вона з’явилася, з якого матеріалу та ким  виготовлена, з якою метою, і т.д. Цікаво порівнювати коштовності. З кожним новим століттям вони удосконалювалися. Додавали нового елементу, змінювалася форма, якість, ціль виготовлення. Українські прикраси ставали відомими у всьому світі. Можливо тому деякі коштовності залишилися в інших країнах.    Найбільше на мене справила враження «Скіфська пектораль»! Побачивши її, я зупинилася і почала детально її вивчати. Кожен елемент мав свій знак, чи то тварини, зображені з квітами, або ж сама форма прикраси. Раджу кожному відвідати «Музей коштовностей України». Я впевнена, він здивує Вас своїм багатством та історичними доказами української культури, яка і на сьогоднішній день, зростає та поповнюється надзвичайними шедеврами талановитих українців!», – поділилась своїми емоціями після відвідання Музею студентка1 курсу спеціальності Соціальна робота Інституту людини Катерина Бердичевська.

 

Факультет у соціальних мережах