24 вересня 2017 р, у неділю, чотири групи студентів Інституту людини першого курсу спеціальностей Практична психологія (2 групи), Соціальна робота та Соціальна педагогіка разом із к.і.н., доцентом кафедри історії України, науковим керівником Студентського історичного гуртка «Енігма», Тарасенко О.О., відвідали Національний художній музей України, один із найбільших і найстаріших в Україні.

Національний художній музей України має найбільш репрезентативне зібрання вітчизняного образотворчого мистецтва в Україні і світі. Колекція музею нараховує близько 40 тисяч експонатів, серед яких шедеври українського живопису, скульптури і графіки від часів Київської Русі до сьогодення.

Музей розташований у будівлі, яку створив 1899 р. архітектор Городецький Владислав Владиславович цілеспрямовано для першого в Києві Міського музею.

У Музеї зберігається одна з найкращих в Україні збірка іконопису, яка відкривається раритетом ХІІ століття — поліхромним дерев’яним рельєфом “Святий Георгій з житієм” візантійського походження. Доба середньовіччя представлена класичними зразками іконопису ХІV-ХVІ століття із західноукраїнських земель, зокрема такими унікальними пам’ятками, як “Богоматір Одигітрія Волинська” з Луцька, “Юрій-змієборець” і “Страсті Христові” з Галичини.

Непересічною за значенням є колекція українського барокового мистецтва. Це вишукані зразки барокової ікони, як от “Покрова з портретом Богдана Хмельницького” (перша половина ХVІІІ ст., Київщина), парні ікони “Великомучениці Анастасія й Іулянія, Варвара і Катерина” (1740-х рр., Північне Лівобережжя), ікони Лаврської малярні з іконостасу Успенського собору Києво-Печерської Лаври “Вхід до Єрусалима” і “Різдво Христове” (обидві 1729 року). Перлина колекції — Березнянський іконостас (1760-ті рр., Чернігівщина), який дає уявлення про монументальний розмах і неперевершений артистизм майстрів українського бароко. Доповнює враження про цю надзвичайну епоху збірка давньої поліхромної скульптури, колекція стародруків, а також зразки портрету ХVІІІ століття, першого світського жанру в українському малярстві. Одним з найбільших в Україні є музейне зібрання вельми популярних у ХVІІІ - ХІХ столітті народних картин “Козак-Мамай”.

Студенти мали чудову нагоду ознайомитися із цією безцінною  українською спадщиною під час тематичної екскурсії.   

 

Факультет у соціальних мережах