4 листопада 2019 р. студенти 1 курсу Інституту людини спеціальностей Практична психологія, Психологія бізнесу, управління та корекційна психологія, Спеціальна освіта / Логопедія (2 групи)разом із к.і.н., доцентом кафедри історії України, науковим керівником Студентського історичного гуртка «Енігма» Тарасенко О.О. відвідали Музей книги та друкарства України та Національний музей декоративно-прикладного мистецтва України.

Музей книги та друкарства України розміщений на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, у будинку колишньої лаврської друкарні, заснованої 1615 р. архімандритом Єлисєєм Плетенецьким. Друкарня безперервно діяла понад 300 років – до початку 20-х років минулого століття, що є унікальним явищем в історії європейського друкарства. Будинок музею (корпус № 9) – пам’ятка архітектури XVIII ст. – доби бароко. Лаврська друкарня тривалий час була центром книговидавничої справи в Україні. Її книги відзначалися різноманітністю тематики і високим рівнем поліграфічного виконання та художнього оформлення. Вона відігравала велику роль у розвитку духовності народу, в піднесенні рівня його освіти, мистецтва, культури. Лаврські друки мали широке розповсюдження в багатьох країнах Європи, особливо в слов’янському світі.

Національний музей українського народного декоративного мистецтваодин з найбільших художніх музеїв України, розташований він на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника у приміщеннях колишніх митрополичих покоїв і прилеглої до них домової Благовіщенської церкви, які є пам′ятками архітектури ХVІІІ – початку ХХ ст.. Музейну збірку складають понад 75 тис. творів традиційного народного та професійного декоративного мистецтва України від ХV ст. до наших днів. В експозиції музею представлені всі види народного мистецтва України: килимарство, ткацтво, вибійка, вишивка, кераміка, різьблення та розпис по дереву, художня обробка шкіри, рогу та металу, скло, фарфор, писанкарство, народний живопис та іконопис. Гордістю та окрасою колекції є комплекси українського народного вбрання ХІХ - початку ХХ ст. всіх регіонів України, де в єдиному художньому ансамблі поєдналися мистецтво крою, ткання, вишивки, аплікації, вибійки, плетіння, обробки шкіри та металу. Привертають увагу традиційні жіночі прикраси: дукачі, коралі, венеціанське намисто, вироби з бісеру.

Студенти мали чудову нагоду ознайомитися із цією безцінною спадщиною українського народу.

 

Факультет у соціальних мережах