Засідання студентського наукового клубу «MNEMOSYNE» на тему «Християнство на Далекому Сході: шлях Японії та Китаю»

     У вівторок 14 грудня 2021 р. на платформі Google Meet відбулось засідання студентського наукового клубу кафедри всесвітньої історії «MNEMOSYNE». Студенти-історики Київського університету імені Бориса Грінченка мали можливість долучитися до обговорення впливу християнства у Японії та Китаї.

     Тема засідання: «Християнство на Далекому Сході: шлях Японії та Китаю»

     Учасники зібрання прослухали і жваво обговорили наступні доповіді:

1. «Християнство в Китаї».  Доповідач:  Алі Рошан – студент III курсу Історико-філософського факультету

2. «Християнство в середньовічній Японії». Доповідач:  Щерба Борис – студент IV курсу Історико-філософського факультету

 

     Доповідь Бориса Щерби була присвячена «християнському століттю» в Японії (1549-1639 рр). Висвітлена причина успіху проповіді на початку цього періоду – зацікавленість японців у технічних досягненнях європейців та підтримка в об'єднанні країни, відкриття шкіл, вивчення іноземних мов. Також зазначено, що причинами вигнання християн були їх втручання у внутрішні справи країни, работоргівля, наміри зробити Японію колонією європейських країн, руйнування християнами буддійських храмів та синтоїтських святилищ.  Доповідь викликала значний інтерес і бурхливе обговорення присутніми обставин і колізій, пов’язаних із християнськими місіонерами в Японії.

     Наступним виступив з доповіддю про християнство в Китаї Рошан Алі. Доповідач окреслив межі появи християнства у Китаї, а саме – VII ст. (період династії Тан), а також  «Канон» Ісуса Месії, який є найбільш раннім несторіанським текстом китайською мовою. У цьому «Каноні» окреслено три головні заповіді – «служити Богу, служити імператору та служити батькам». Далі студент розповів про появу католицьких місіонерів у Китаї. Ними стали члени Ордену Братів Менших - францисканець Джованні Монтекорвіно, який прибув до Китаю в 1293, де і заснував першу католицьку місію. Наступними були єзуїти. У 1579 році авторитетний член ордену Алессандро Валіньяно заснував єзуїтську місію в Китаї. Вони познайомили китайців із досягненнями європейської цивілізації. Першими православними в Китаї стали албазинці - полонені росіяни, які були зараховані в кінці XVII століття в гвардію імператора. Відомо також, що вже в 1692 році кілька китайців, в тому числі один мандаринець, прийняли хрещення в російське православ'я. Надалі доповідач виклав тенденції розвитку християнства в Китаї в сповненому бурхливих подій ХХ ст.

     Дякуємо всім членам наукового клубу «MNEMOSYNE» і гостям нашого зібрання за участь у обговоренні, цікаві дискусії та особисту присутність.

     Чекаємо на Вас на наступному засіданні нашого клубу!

Факультет у соціальних мережах