Засідання студентського наукового клубу кафедри всесвітньої історії «MNEMOSYNE». Тема: «Наполеон Бонапарт у комеморативних практиках»

     У вівторок 16 листопада 2021 р. на платформі Google Meet відбулось чергове засідання студентського наукового клубу кафедри всесвітньої історії «MNEMOSYNE». Студенти-історики Київського університету імені Бориса Грінченка мали можливість долучитися до обговорення постаті Наполеона, осягнути його феномен в історії.   

     Темою засідання було обрано: «Наполеон Бонапарт у комеморативних практиках». Учасники зібрання мали змогу прослухати і взяти участь у обговоренні наступних доповідей:

  • «Образ Наполеона у мистецтві». Доповідачки: Лах Мар’яна – студентка ІІ курсу Історико-філософського факультету, Івахненко Ірина – студентка IV курсу Історико-філософського факультету.
  • «Феномен Наполеона в історії». Доповідач: Руссу Олег – студент IІІ курсу Історико-філософського факультету.
  • Підсумки студіювання наполеонознавства.

     Першими на засіданні виступили студентки-історикині Івахненко Іра та Лах Мар’яна, які присвятили доповідь образу Наполеона Бонапарта в образотворчому мистецтві. У доповіді студентки репрезентували найбільш значущі картини, написані знаними французькими художниками, як Жак-Луї Давид, Жан Антуан Гро та Жан Огюст Домінік Енгр. Вибір митців зумовлено темпоральним аспектом: вони сучасники Наполеона Бонапарта, і саме їхні полотна художньо втілюють різноманітні аспекти полководця й імператора французів. Доповідачками було здійснено аналіз таких картин: «Клятва Гораціїв», «Викрадення сабінянок», «Перехід через перевал Гран-Сен-Бернар», «Коронування імператора Наполеона I й імператриці Жозефіни», «Роздача імператорських орлів на Марсовому полі», «Наполеон Бонапарт на Аркольському мосту», «Битва при Назарете», «Наполеон в госпіталі чумних в Яффе», «Битва при Ейлау», «Здача Мадрида» тощо.    

     Студентки наголосили, що нині візуальний образ Наполеона і його доби є затребуваним, зокрема у формі відеоігор. Познайомили усіх присутніх (виклали посилання на них у чаті) з наявними, а також заохотили реальною можливістю стати учасником тих подій і приміряти на себе роль одного із героїв наполеонівської епохи.

     Наступний виступ Руссу Олега було присвячено розгляду та аналізу феномену Наполеона Бонапарта в історії. Доповідач окреслив соціально-політичну ситуацію, яка склалась напередодні приходу до влади Наполеона; розповів як за кілька років Наполеон зробив із збіднілої країни процвітаючу, реформував економіку держави, провів реформу фінансової системи, запровадив нову грошову одиницю – франк. Генерал Бонапарт реформував французьку армію, що стала однією з найкращих в світі. Виступ підсумовано аналізом основних віх діяльності Наполеона при владі.

     Прикінцевою подією засідання наукового клубу і підсумком обговорення наполеонознавства стала підготовлена Мартьяновою Яною (президенткою клубу) гра «Вірю / не вірю», де всі присутні мали можливість перевірити свої знання про Наполеона Бонапарта, підтверджуючи чи спростовуючи міфи і факти з його життя.

     Дякуємо всім членам наукового клубу «MNEMOSYNE» та гостям нашого зібрання за участь у обговоренні, цікаві дискусії та присутність. Чекаємо на Вас на наступному засіданні нашого клубу!

 

Снимок экрана 2021 11 16 в 19.06.17 min

 

Снимок экрана 2021 11 16 в 19.04.35 min

 

Снимок экрана 2021 11 16 в 19.16.42 min 

Снимок экрана 2021 11 16 в 19.54.33 min 

Снимок экрана 2021 11 16 в 20.07.08 min 

Снимок экрана 2021 11 16 в 20.17.46 min

Факультет у соціальних мережах