Чергове засідання студентського наукового клубу «MNEMOSYNE» на тему «Персоналія в історії: Наполеон Бонапарт – особистість, яка змінила долю Європи»

«Неможливість» – слово зі словника дурнів! (Н. Бонапарт).

Для студентів-істориків  КУБГ немає нічого неможливого!

     У вівторок, 19.10.2021 року на Історико-філософському факультеті Київського університету імені Бориса Грінченка відбулося чергове засідання студентського наукового клубу «MNEMOSYNE», присвячене розгляду ролі особистості в історії.

     Темою зібрання визначили: «Персоналія в історії: Наполеон Бонапарт – особистість, яка змінила долю Європи». На клубній зустрічі учасники заслухали й активно обговорювали доповіді щодо імператора французів:

     1. «Наполеон Бонапарт у візії радянської історіографії (Є.В. Тарле, А.З. Манфред)». Доповідачем виступив Борис Щерба – студент IV курсу Історико-філософського факультету.

     2. «Феномен жінки в житті Наполеона Бонапарта: матір, дружина, коханка»). Доповідачками виступили Шлапай Марія і Мартьянова Яна, студентки IV, V курсу Історико-філософського факультету.

     У своїй доповіді студент-історик Борис Щерба наголосив на цінності і доцільність використання напрацювань радянських істориків стосовно особистості Наполеона. Доповідач розкрив передумови підготовки Є.В. Тарле дослідження про Бонапарта в серії «Жизнь замечательных людей». Доповідач наголосив на поясненні діянь і помилок імператора з точки зору формаційного підходу і класової боротьби. Щодо історіософського питання чи «особистість творить історію чи історія творить особистість», то доповідач констатував позицію Є.В. Тарле – «історія керує особистістю».

     Оцінюючи роботу А.З. Манфреда «Наполеон Бонапарт», Борис Щерба констатував, що вони вирізняється значною кількістю цитат класиків марксизму-ленінізму. На думку доповідача, у такий спосіб А.З. Манфред прагнув довести, що авторитетні класики вважали Наполеона прогресивним діячем на етапі буржуазної революції, коли саме буржуазія була революційним класом. У виступі Борис Щерба наголосив не репрезентації А.З. Манфредом еволюції поглядів Н. Бонапарта, аналізу його світогляду, психологічних особливостей і почуттів, що безперечно стало здобутком монографічного дослідження.

     Друга частина засідання була присвячена осмисленню ролі жінок у долі Наполеона Бонапарта. З представленої студентками-істориками Марією Шлапай і Яною Мартьяновою доповіді присутні на засіданні дізналися про особистості Дезіре Кларі, Жозефіни Богарне, Марії Валевської, Марії-Луїзи Австрійської. Прикметно, що доповідачки не лише ґрунтовно розкрили образи улюблениць Наполеона, а й переконували учасників в їхній привабливості демонстрацією їхніх зображень, цитуванням інтимних листів, пояснювали обставини і чинники стосунків із генералом Бонапартом, імператором Франції. Доповідь Марії Шлапай і Яни Мартьянової про приватне життя і почуття Наполеона Бонапарта продемонструвала присутнім важливість осмислення гендерних аспектів проблематики та комплексного розгляду історичної особистості.

     Дякуємо всім членам наукового клубу «MNEMOSYNE» за участь у засіданні, плідні дискусії й активне обговорення !!!

 

Снимок экрана 2021 10 19 в 19.03.40

 

Снимок экрана 2021 10 19 в 19.34.50 1

 

Снимок экрана 2021 10 19 в 19.34.58

 

Снимок экрана 2021 10 19 в 19.38.28

 

Снимок экрана 2021 10 19 в 20.01.50

Факультет у соціальних мережах