Відбулася ХІІ Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених з міжнародною участю «Українська минувшина: війни за ідентичність і незалежність»

     25 квітня 2024 р. в онлайн форматі відбулася ХІІ Всеукраїнська науково-практична конференція молодих вчених з міжнародною участю «Українська минувшина: війни за ідентичність і незалежність», яку організувала та провела кафедра історії України Факультету суспільно-гуманітарних наук Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Захід проводився українською та англійською мовами.

     На конференцію було надіслано 60 заявок від представників Сетон Хол Університету (Нью Джерсі, США), Варшавського університету (Польща), Швейцарської асоціації імені Януша Корчака у Женеві (Щвейцарія), шести закладів вищої освіти України: Київського національного університету Тараса Шевченка, Бердянського національного педагогічного університету (тимчасово переміщеного у Запоріжжя), Маріупольського державного університету (тимчасово переміщеного у Київ), Київського національного університету технологій та дизайну, Приазовського національного технічного університету (тимчасово переміщеного у Дніпро), Київського столичного університету імені Бориса Грінченка, та Інституту історії України Національної академії наук України. Конференція розпочалася з хвилини вшанування пам'яті усіх загиблих українських героїв, які загинули під час війни Росії проти України.

     З вітальним словом до учасників конференції звернулись завідувач кафедри історії України, доктор історичних наук, професор Анна Гедьо та професор Сетон Хол Університету Джеймс К. Дейлі.

     Робота конференції складалася з двох частин: пленарної та секційної. На пленарному засіданні виступили професор Сетон Хол Університету Натаніель Найт, старший науковий співробітник Відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України НАНУ Олег Бажан, доцент кафедри історії України Факультету суспільно-гуманітарних наук Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Олександр Бонь, завідувач Департаменту історії Сетон Хол Університету, професор Максим Матусевич, член Швейцарської асоціації імені Януша Корчака у Женеві Ентоні Шпільман, заступниця декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Факультету романо-германської філології, доцент кафедри англійської мови та комунікації цього факультету Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Марія Прокопчук. На пленарному засіданні тривало жваве обговорення.

     Після пленарної частини учасники конференції продовжили роботу у двох секціях. Перша секція була присвячена питанням, в яких розкривалися державотворчі процеси на українських землях: військово-політичний та соціально-економічний вимір, проблеми становлення української політичної нації: етапи, боротьба та сучасний стан, та питання історичній пам’яті українського народу у часі та просторі. Робота другої секції торкалася питань ролі особистості у націєтворчих та державотворчих процесах, розвитку української культури в імперську, радянську та пострадянську добу. Загалом було виголошено більше 40 доповідей, які викликали жваву дискусію серед учасників конференції. Наприкінці конференції професори Сетон Хол Університету вислови слова вдячності за можливість долучитися до заходу та послухати доповіді українських молодих дослідників, тематика яких відзначається унікальністю та глибиною дослідження.

     Щиро дякуємо всім, хто брав участь у роботі конференції та запрошуємо на ХІІІ конференцію «Українська минувшина: війни за ідентичність і незалежність» у 2025 р.

      Переглянути програму конференції

Слава Україні! Героям слава!

Факультет у соціальних мережах